Message

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ


Βροχή από τεράστια κομμάτια ενός ανενεργού δορυφόρου ο οποίος έχει ξεφύγει από την τροχιά του και κατευθύνεται προς την επιφάνεια της Γης αναμένουν οι επιστήμονες της NASA μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες!


Άγνωστο όμως παραμένει το πού θα πέσουν τα απομεινάρια του βάρους 6,5 τόνων Ερευνητικού Δορυφόρου της Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS), του μεγαλύτερου διαστημικού σκουπιδιού που αναμένεται να προσκρούσει στην επιφάνεια του πλανήτη μας τα τελευταία 30 χρόνια, γι' αυτό οι συντεταγμένες που έχει δώσει στη δημοσιότητα η NASA καλύπτουν περίπου ολόκληρο τον πλανήτη και φυσικά και κατοικημένες περιοχές.

Ο UARS είχε τεθεί σε τροχιά το 1991 σε μια αποστολή των διαστημικών λεωφορείων και λειτούργησε για 14 ολόκληρα χρόνια, συλλέγοντας μετρήσεις για το όζον και άλλα χημικά στην ατμόσφαιρα. Η αποστολή του έληξε το 2005 και έκτοτε ο UARS χάνει συνέχεια ύψος εξαιτίας της έλξης της Γης.

Η πιθανότερη ημέρα εισόδου του δορυφόρου, ο οποίος έχει 10,6 μέτρα ύψος και 4,5 μέτρα διάμετρο, είναι η Παρασκευή, όμως δεν αποκλείεται να εισέλθει την Πέμπτη ή ακόμα και το Σάββατο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου θα καεί μετά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, όμως σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 26 μεγάλα κομμάτια συνολικού βάρους 500 κιλών θα φτάσουν τελικά στην επιφάνεια.

Το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξουν σε κάποιον ωκεανό ή σε κάποιο ακατοίκητο μέρος της Γης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: