Message

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ρωσική στήριξη στο δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες εντός ΑΟΖ



Δηλώσεις συμπαράστασης στην Κύπρο έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.


Σύμφωνα με ανακοίνωσή του υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την ΑΟΖ της.

Το θέμα έχει ανοίξει μετά την κίνηση της Κύπρου να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά έντονα η Τουρκία.

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του φαίνεται να είναι διατεθιμένος να ασκήσει “βέτο” στην κίνηση της Κύπρου, αν και δεν υπάρχει κάτι επίσημο, ενώ φρένο στην Τουρκία έβαλαν και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λουκασέβιτς είπε ότι:
«σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο από το 1982, την οποία μεταξύ άλλων 162 κρατών έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του για σκοπούς εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και προστασίας τόσο των ζώντων, όσο και των μη ζώντων φυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων, που καλύπτουν το θαλάσσιο βυθό, το βυθό και το υπέδαφός του (σημείο α της παραγράφου 1 του άρθρου 56 της Συνθήκης)».
Όπως τόνισε ο διπλωμάτης «τα κυριαρχικά δικαιώματα για σκοπούς εξερεύνησης και επεξεργασίας των πηγών της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του παράκτιου κράτους έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα (παράγραφος 2 του άρθρου 77 της Συνθήκης».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: