Message

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Έγγραφο του ΟΗΕ που θα αναγνωρίζει στη ‘Μητέρα Γη’ ίσα δικαιώματα με τους ανθρώπους.



ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ – Η Βολιβία αυτό το μήνα θα καταθέσει σχέδιο συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών, που θα δίνει στη "Μητέρα Γη" τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους - έχοντας περάσει ένα εσωτερικό δίκαιο που κάνει το ίδιο για τα έντομα, τα δέντρα και όλα τα άλλα φυσικά πράγματα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.



Η προσφορά αυτή έχει ως στόχο να αναγνωρίσουν τα Ηνωμένα Έθνη τη Γη ως ‘ζωντανή οντότητα’ την οποία οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να "εξουσιάσουν και να εκμεταλλευτούν"!!! – σε τέτοιο σημείο που η «ευημερία και η ζωή πολλών όντων» τώρα απειλείται!!!

Η διατύπωση μπορεί ακόμα να διαμορφωθεί κι άλλο, αλλά η γενική δομή αποσκοπεί στο να αντικατοπτρίσει το νόμο της Βολιβίας για τα «Δικαιώματα της Μητέρας Γης», τον οποίο ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, θέσπισε τον Ιανουάριο.

ο Έβο Μοράλες
Το έγγραφο κάνει λόγο για τους φυσικούς πόρους της χώρας ως «ευλογίες» και χορηγεί στη Γη μια σειρά ειδικών δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν δικαιώματα στη ζωή, το νερό και τον καθαρό αέρα, το δικαίωμα να επισκευάζει τα μέσα διαβίωσης που επηρεάζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, και το δικαίωμα να είναι απαλλαγμένη από τη ρύπανση.


Θεσπίζει επίσης ένα Υπουργείο της Μητέρας Γης, (σ. ΑΦ: έχουμε δεί και πρέσβη ΟΗΕ για την υποδοχή Εξωγήινων) και παρέχει στον πλανήτη ένα διαμεσολαβητή που δουλειά του θα είναι να ακούει τις καταγγελίες της φύσης όπως αυτές εκφράζονται από ακτιβιστές και άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας.

"Αν θέλετε να έχετε ισορροπία, και νομίζετε ότι οι μόνες υπάρξεις που έχουν δικαιώματα είναι οι άνθρωποι ή οι εταιρείες, τότε πώς θα φτάσετε στην ισορροπία;"

...είπε στην Postmedia News, ο Pablo Salon, πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ.


«Αλλά εάν αναγνωρίσουμε ότι η φύση έχει επίσης δικαιώματα, και (αν δώσετε) νομικές μορφές για την προστασία και τη διατήρηση των δικαιωμάτων αυτών, τότε μπορείτε να πετύχετε την ισορροπία».

Η εφαρμογή του νόμου φαίνεται ότι τείνει στην δημιουργία νέων προκλήσεων για τις εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα, η οποία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και του λιθίου, αλλά παραμένει μια από τις φτωχότερες της Λατινικής Αμερικής.

Αλλά ενώ ο Salon δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει απλώς να επιτύχει «αρμονία» με τη φύση, ο ίδιος επεσήμανε ότι η εξόρυξη και άλλες εταιρείες μπορεί να έρθουν υπό μεγαλύτερο έλεγχο.

«Δεν λέμε, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να φάτε κρέας γιατί ξέρετε ότι θα έρθετε σε αντίθεση με τα δικαιώματα της αγελάδας», είπε.

«Αλλά όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα αναπτύσσεται με ένα συγκεκριμένο μέγεθος που εσείς προκαλείτε την εξαφάνιση ενός είδους, τότε εσείς αλλάζετε πραγματικά τους ζωτικούς κύκλους της φύσης ή της Μητέρας Γης. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε ορυχείο για την εξόρυξη σιδήρου ή ψευδαργύρου, αλλά υπάρχουν και όρια».


Η Βολιβία είναι μια χώρα με μεγάλο ιθαγενή πληθυσμό, του οποίου τα παραδοσιακά συστήματα πεποιθήσεων πήραν μεγαλύτερη απήχηση μετά την εκλογή του Μοράλες, του πρώτου ιθαγενή προέδρου στη Λατινική Αμερική.

Σε ένα φυλλάδιό του που διανεμήθηκε το 2008 στα Ηνωμένα Έθνη που παρευρέθηκε σε μια Σύνοδο Κορυφής, αναφέρθηκαν οι 10 "εντολές" ως το πρόγραμμα της Βολιβίας για να "σωθεί ο πλανήτης" ξεκινώντας με την ανάγκη να "μπει ένα τέλος στον καπιταλισμό".

Αντανακλώντας αυτόχθονες παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις, η προτεινόμενη παγκόσμια συνθήκη λέει ότι  «οι άνθρωποι έχουν προκαλέσει σοβαρή καταστροφή... που είναι προσβλητική για πολλές θρησκείες, παραδόσεις και τη σοφία των αυτοχθόνων πολιτισμών για τους οποίους η Μητέρα Γη είναι ιερή».

Λέει επίσης ότι «η Μητέρα Γη έχει το δικαίωμα να υπάρχει, να διατηρείται και να συνεχίσει τους ζωτικής σημασίας κύκλους της, τις δομές, τις λειτουργίες και τις διεργασίες που διατηρούν όλα τα ανθρώπινα όντα».

Στην κουλτούρα των ιθαγενών των Άνδεων, η θεότητα της Γης είναι γνωστή ως Pachamama και είναι το κέντρο όλης της ζωής, και οι άνθρωποι θεωρούνται ίσοι με όλες τις άλλες υπάρξεις.

Η συζήτηση του ΟΗΕ αρχίζει δύο ημέρες πριν από την αναγνώριση από τον ΟΗΕ στις 22 Απριλίου της δεύτερης Διεθνούς Ημέρας της Μητέρας Γης – άλλη μία πρωτοβουλία υπό την οδηγία του Μοράλες.

Ο Καναδός ακτιβιστής Maude Barlow είναι μεταξύ των διεθνών οικολόγων που υποστηρίζουν τη κίνηση με ένα βιβλίο που η ομάδα του θα παρουσιάσει στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ΟΗΕ: ‘Η Φύση έχει δικαιώματα’.

"Πρόκειται να έχει τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο», είπε ο Barlow για την εκστρατεία. "Πρόκειται να ξεκινήσει πρώτα με αυτές τις νότιες χώρες που προσπαθούν να προστατεύσουν τη γη τους και τους ανθρώπους τους από την εκμετάλλευση, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει δεκτό και από τις κοινότητες στις χώρες μας, για παράδειγμα, για την καταπολέμηση των tarsands στην Αλμπέρτα."

Ο Ισημερινός, ο οποίος έχει επίσης ένα μεγάλο γηγενή πληθυσμό, έχει παρόμοιους στόχους κατοχυρωμένους στο Σύνταγμα της χώρας - αλλά το βολιβιανό δίκαιο λέγεται ότι είναι «ισχυρότερο».

Ο Ισημερινός είναι μεταξύ των χωρών που είναι ήδη στους υποστηρικτικές της βολιβιανής πρωτοβουλίας, μαζί με τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, και την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

ΠΗΓΗ Canada.com / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: