Message

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Βατικανό: «Χρειάζεται νέα διεθνής οικονομική αρχή με παγκόσμιες αρμοδιότητες»



Το «υπουργείο Δικαιοσύνης» του Βατικανού αποσαφηνίζει ότι ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός είδους «κεντρικής διεθνούς τράπεζας».

σ. Αφ: λέγαμε κι εμείς πότε άραγε θα μιλήσει το παππικό κέντρο εξουσίας για τα τεκτενόμενα... Όπως βλέπετε δεν άργησε; Περιμένουμε και την συνέχεια τώρα με την έμπρακτη συμμετοχή του!



Το Βατικανό αποφάσισε να πάρει σήμερα, Δευτέρα, επίσημα θέση επί της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα όσα τονίζει το «υπουργείο Δικαιοσύνης» της Αγίας Έδρας, «χρειάζεται μια νέα διεθνής αρχή, η οποία, κατά την κρίση που διέρχεται η διεθνής κοινότητα, να μπορεί να ρυθμίζει την ροή των χρηματιστικών συναλλαγών».

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ζητά, επίσης, «να ξεπερασθεί το σύστημα του Bretton Woods με την συμμετοχή των αναδυόμενων και υπό ανάπτυξη χωρών, έχοντας ως προοπτική τη δημιουργία μιας γενικότερης, δημόσιας αρχής, με παγκόσμιες αρμοδιότητες».

Το «υπουργείο Δικαιοσύνης» του Βατικανού αποσαφηνίζει ότι ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός είδους «κεντρικής διεθνούς τράπεζας», ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορέσει να ανακαλυφθεί και πάλι «η βασική λογική της ειρήνης, του συντονισμού και διεθνούς ευημερίας που είχαν οδηγήσει στις συμφωνίες του Bretton Woods και να δοθούν απαντήσεις στις σημερινές απαιτήσεις».

Σύμφωνα με το αναλυτικό κείμενο της Αγίας Έδρας, «η διαδικασία αυτή πρέπει να οδηγήσει στην αξιοποίηση σε περιφερειακό επίπεδο, των θεσμών που ήδη υφίστανται όπως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Η γραπτή παρέμβαση την οποία παρουσίασαν ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Τούκσον και ο επίσκοπος Μάριο Τόσο, τάσσεται επίσης υπέρ της φορολόγησης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, εφόσον «θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την προώθηση της παγκόσμιας και της βιώσιμης ανάπτυξης, με σεβασμό στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης».

Σύμφωνα, τέλος, με το κείμενο που δημοσιοποίησε η Καθολική Εκκλησία, «η σημερινή χρηματιστική και οικονομική κρίση, είναι η καταστρεπτική συνέπεια ενός οικονομικού φιλελευθερισμού χωρίς όρια και κανόνες».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: