Message

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ PORTALS ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ - ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....


ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ WEB SITE ΤΗΣ NASA


30 Οκτωβρίου 2008: Κατά τη διάρκεια του χρόνου που χρειάζεστε για να διαβάσετε αυτό το άρθρο, θα συμβεί κάτι που μέχρι πρόσφατα πολλοί επιστήμονες δεν πιστεύαν! 

Μια μαγνητική πύλη θα ανοίξει, που συνδέει τη Γη με τον ήλιο 93 εκατομμύρια μίλια μακριά.... και τόνοι σωματιδίων υψηλής ενέργειας μπορεί να εισρεύσουν στη γη από το άνοιγμα, μέχρι να κλείσει και πάλι και μέχρι εσείς να φτάσετε στο τέλος της σελίδας...

Ονομάζεται «Συμβάν Μεταβίβασης Ροής (Flux Transfer Event) ή 'FTE'», λέει ο αστροφυσικός David Sibeck του Goddard Space Flight Center.


"Πριν από δέκα χρόνια ήμουν σίγουρος ότι δεν υπήρχε, αλλά τώρα τα στοιχεία είναι αδιάσειστα!"

Πράγματι, σήμερα λέει ο Sibeck σε μια διεθνής συνέλευση των φυσικών στο "2008 Plasma Workshop" στο Huntsville της Αλαμπάμα, ότι τα FTE συμβαίνουν ενδεχομένως και δύο φορές συχνότερα απ' ότι είχαμε ποτέ φανταστεί.


Δεξιά: ιδέα ενός καλλιτέχνη για το γήινο μαγνητικό πεδίο σύνδεσης με τον ήλιο γνωστό και ως ένα "συμβάν μεταβίβασης ροής" - με ένα διαστημόπλοιο σε ετοιμότητα για τη μέτρηση σωματιδίων και των πεδίων.

Οι ερευνητές γνωρίζουν από καιρό ότι η Γη και ο ήλιος πρέπει να συνδέονται! Η μαγνητόσφαιρα της Γης (η μαγνητική φούσκα που περιβάλλει τον πλανήτη μας) είναι γεμάτη με σωματίδια από τον ήλιο που φτάνουν μέσω του ηλιακού ανέμου και διαπερνούν τις μαγνητικές άμυνες του πλανήτη. Μπαίνουν ακολουθώντας τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου και μπορούν να ανιχνευθούν μέχρι πίσω στην ατμόσφαιρα του ήλιου....

"Νομίζαμε οτι η σύνδεση ήταν μόνιμη και ότι ο ηλιακός άνεμος θα μπορούσε να τα μεταφέρει κοντά στη Γη όταν ...φυσούσε" λέει ο Sibeck.

"Είχαμε λάθος. Οι συνδέσεις δεν είναι καθόλου σταθερές σε τίποτα. Συχνά είναι σύντομες, εκκρηκτικές και πολύ δυναμικές".

Αρκετοί ομιλητές έθεσαν τις βάσεις για το πώς τα FTE στη φωτεινή πλευρά της Γης, "πιέζονται" από το μαγνητικό πεδίο της Γης πίσω στο μαγνητικό πεδίο του ήλιου.

Περίπου κάθε 8 λεπτά, τα δύο πεδία συγχωνεύονται ή «επανασυνδέονται», διαμορφώνοντας μια πύλη μέσω της οποίας μπορεί να ρέουν τα μόρια. Η πύλη λαμβάνει τη μορφή ενός μαγνητικού κυλίνδρου περίπου τόσο μεγάλη όσο η Γη.

Ο στόλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος τεσσάρων διαστημοπλοίων "Cluster" και πέντε  ανιχνευτών της NASA "THEMIS" έχουν πετάξει μέσα και γύρω από αυτούς τους κυλίνδρους, μετρώντας τις διαστάσεις τους και ανίχνευσαν την σωματιδιακή ακτινοβολία μέσα σε αυτά."Είναι πραγματικά", λέει ο Sibeck.

Τώρα που τα Cluster και τα THEMIS έχουν άμεσα δοκιμάσει τα FTE, οι θεωρητικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μετρήσεις για την προσομοίωση FTE στους υπολογιστές τους και να προβλέψουν πώς θα μπορούσαν να συμπεριφέρονται.

Ο Αστροφυσικός Jimmy Raeder του Πανεπιστημίου του New Hampshire παρουσίασε μια τέτοια προσομοίωση στο εργαστήριο. Είπε στους συναδέλφους του ότι οι κυλινδρικές πύλες τείνουν να διαμορφώνονται πάνω από τον Ισημερινό της Γης και στη συνέχεια να μετατοπίζονται στους πόλους της Γης. Τον Δεκέμβριο, τα FTE κυλούν προς τον Βόρειο Πόλο, Τον Ιούλιο στο Νότιο πόλο.


Δεξιά: Μία "μαγνητική πύλη" ή FTE που χαρτογραφήθηκε από το στόλο της NASA, το διαστημικό σκάφος «THEMIS».

Ο Sibeck πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει δύο φορές συχνότερα απ' όσο εθεωρείτο μέχρι σήμερα. "Νομίζω ότι υπάρχουν δύο έιδη FTE. Τα Ενεργητικά και τα Παθητικά". Τα Ενεργά FTE είναι μαγνητικοί κύλινδροι που επιτρέπουν στα σωματίδια να έχουν μάλλον μια εύκολη ροή. Είναι σημαντικοί αγωγοί της ενέργειας για την μαγνητόσφαιρα της Γης. Τα Παθητικά FTE είναι μαγνητικοί κύλινδροι που παρουσιάζουν περισσότερη αντίσταση. Η εσωτερική τους δομή δεν επιτρέπει τέτοια εύκολη ροή των σωματιδίων και των πεδίων.

(Σημείωση για ειδικούς: Active FTEs form at equatorial latitudes when the IMF tips south; passive FTEs form at higher latitudes when the IMF tips north.)

Ο Sibeck έχει υπολογίσει τις ιδιότητες των παθητικών FTE και ενθαρύνει τους συναδέλφους του για να ψάξουν για τα σημάδια τους στα δεδομένα των THEMIS και το Cluster. "Τα παθητικά FTE μπορεί να μην είναι πολύ σημαντικά, αλλά μέχρι να μάθουμε περισσότερα γι 'αυτά δεν μπορούμε να είμαστε και σίγουροι."

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα: Γιατί οι πύλες διαμορφώνονται κάθε 8 λεπτά; Πώς τα μαγνητικά πεδία στο εσωτερικό του κυλίνδρου συστρέφονται και σχηματίζουν σπειροειδείς ελιγμούς; «Σκεφτόμαστε σκληρά για όλα αυτά σε αυτές τις συνατήσεις», λέει ο Sibeck.

Εν τω μεταξύ, ψηλά πάνω από το κεφάλι σας, μια νέα πύλη ανοίγει τώρα, που συνδέει τον πλανήτη σας με τον ήλιο.

Κάτω: Σε μια παρουσίαση στο 2008 Plasma Workshop, ο Robert Fear του Πανεπιστημίου του Leicester, Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσίασε ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για τη μαγνητική τοπολογία των FTE.

Οι δυνατότητες περιλαμβάνουν θηλειές (αριστερή στήλη), κυλίνδρους (μεσαία στήλη), ή φυσαλίδες (δεξιά στήλη):

Το άρθρο το είδαμε σε αυτό το site της NASA


Για την μετάφραση
ο Αφυπνιστής

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
(ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: