Message

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ο πλανήτης «υπερθερμαίνεται» μόνο που οι πάγοι στα Ιμαλάια μένουν σταθεροί ή και μεγαλώνουν!

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια, που φέρεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως «απόδειξη» για την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν συμφωνεί με τα δεδομένα.

Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί παγετώνες στα Ιμαλάια επεκτείνονται ή μένουν σταθεροί.

Σημειώνοντας ότι η μελέτη τους διορθώνει «εσφαλμένες δηλώσεις που έγιναν στην τέταρτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή», οι συντάκτες λένε ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν «ότι δεν υπάρχει ομοιόμορφη αντίδραση των παγετώνων των Ιμαλαΐων στην κλιματική αλλαγή».

Ο Rajendra K. Pachauri, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), υποστήριξε στην τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της IPCC το 2007, ότι η πιθανότητα οι πάγοι των Ιμαλαΐων «να εξαφανιστούν το έτος 2035 και ίσως και νωρίτερα, είναι πολύ μεγάλη», μία αξίωση που αμέσως απορρίφθηκε από τον κορυφαίο παγετωνολόγο της Ινδίας, Dr Vijay Raina. Ο Pachuari αντέδρασε καλώντας τον Raina έναν επαγγελματία της «επιστήμης βουντού».

Τον Ιανουάριο του 2010, η IPCC παραδέχθηκε ότι ο ισχυρισμός σχετικά με το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια δεν στηρίζεται σε καμία επιστημονική μελέτη, αλλά μάλλον σε μια συνέντευξη του επιστήμονα Syed Hasnain στο αριστερό περιοδικό New Scientist. Η οργάνωση δημοσίως ζήτησε συγγνώμη για το λάθος, αλλά ο Pachauri συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνουν με "γρήγορο ρυθμό," σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph της Μεγάλης Βρετανίας.

Ωστόσο, η νέα μελέτη από τον Dirk Scherler, τον Bodo Bookhagen και τον Manfred R. Strecker των Πανεπιστημίων του Πότσνταμ κα ι Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, δείχνουν ότι υπάρχουν «ισχυρές χωρικές διαφοροποιήσεις στην συμπεριφορά των παγετώνων» στα Ιμαλάια. "Περισσότερο από το 65% των –παγετώνων που επηρεάστηκαν από τους μουσώνες, παρατηρήσαμε να υποχωρούν, αλλά άλλοι παγετώνες που καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από συντρίμμια έχουν κατά κανόνα σταθερά μέτωπα», γράφουν οι συντάκτες, προσθέτοντας ότι "Σε αντίθεση, πάνω από το 50% των παρατηρούμενων παγετώνων στα δυτικά, στην περιοχή Karakoram, στα βορειοδυτικά Ιμαλάια, που έχουν επηρεαστεί από τους δυτικούς ανέμους (westerlies) είναι σταθεροί ή μεγαλώνουν. "



Η εικόνα της τήξης των παγετώνων στα Ιμαλάϊα έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις δύο κύριες «εικόνες» της παγκόσμιας κινδυνολογίας του πλανήτη, μαζί με τις πολικές αρκούδες, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ως «απειλούμενα» είδη, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί τους αυξάνονται. Οι υπερασπιστές της θεωρίας της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη ισχυρίζονται ότι μέσα σε 20 με 40 χρόνια οι πολικές αρκούδες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών στον πλανήτη.

Ο έλεγχος του πληθυσμού του πλανήτη είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των κύριων υποστηρικτών της έννοιας της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του 2009 για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, ο έλεγχος του πληθυσμού προέκυψε ως ένα βασικό ζήτημα όταν το έφεραν μπροστά Κινέζοι αντιπρόσωποι.

Το 2010 ο Τεντ Τέρνερ, ιδρυτής του CNN, κάλεσε, τους ηγέτες του κόσμου να αντιμετωπίσουν τη παγκόσμια κρίση του πλανήτη με δραστική μείωση του αριθμού των ανθρώπων στον πλανήτη. Το Ταμείο για τον Πληθυσμό του ΟΗΕ (UN Population Fund) επίσης πιέζει για την λήψη δραστικών μέτρων για την μείωση του πληθυσμού, κάτι το οποίο, όπως ισχυρίζεται, αποτελεί απαραίτητη τακτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.






from Κόκκινος Ουρανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: